Uutisia Vartiotorni-seurasta ja Jehovan todistajista
Johanneksen pojan henkilökohtaiset blogisivut
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 Kuvat: JP
    Psykologisen manipulaation näytös valtakunnansalissa
07.10.2023 Johanneksen poika


 
Kirjoittanut Nicolas Spooner 05.09.2023
Kääntänyt suomeksi tekoäly. Tekstiä on editoitu kieliasun parantamiseksi.


Muutama viikko sitten vierailin paikallisessa valtakunnansalissa arkipäivän kokouksessa.

Työskennellessäni entisten Jehovan todistajien kanssa kuulen luonnollisesti paljon heidän omia näkemyksiään siitä, millaisia heidän kokouksensa olivat. Kuulen myös heidän kertovan minulle, että heidän toipuessaan he alkavat nähdä asiat eri tavalla. He saattavat ehkä katsoa aikaansa valtakunnansalissa eri silmin.

Niinpä päätin mennä valtakunnansaliin. Halusin kokea itse, miltä valtakunnansalissa näyttää ja tuntuu ilman aiempien kokemusten tai uskomusten vääristämää näkökulmaa.

Selvitin internetistä, mistä kokouksessa puhuttaisiin ja katsoin kokouksessa näytettävät videot etukäteen samalla tavalla kuin kaikki Jehovan todistajatkin tekevät, jotka olisivat salissa tuona iltana.

Kaksi erittäin kohteliasta veljeä toivottivat minut ovella tervetulleeksi. He  huomauttivat, etteivät olleet nähneet minua aiemmin. Kiitin heitä kohteliaasti ja astuin sisään saliin. Suuret näytöt kertoivat minulle, että kokous alkaisi kahden ja puolen minuutin kuluttua.

Kun istuin paikalleni, tunsin, että monet valtakunnansalissa olevista henkilöistä olivat uteliaita nähdessään uuden henkilön joukossaan. Muutama heistä tuli esittelemään itsensä ja sanoi olevansa iloinen, kun salissa on uusi ihminen.

En ollut valmistautunut siihen, että kokouksessa käytetään omia älylaitteita. Niinpä yksi ystävällinen sisar antoi minun käyttää hänen iPadiaan, kun hän seurasi kokousta omalla puhelimellaan.

Tarkkailin, miten indoktrinaatio tapahtuu. Milloin "ajattelun muokkaamisen" osatekijät tulevat esiin ja vahvistavat otettaan jäsenistä?

Ne ihmiset, jotka eivät ole perehtyneet tähän, eivät havaitse mitään. Kaikki on erittäin miellyttävää. Koko ajan tunnelma vaikutti vaarattomalta ja tuntui lämpimältä ja lohdulliselta, erityisesti jos sattuu olemaan omassa elämässään hieman haavoittuvassa vaiheessa, jossa ei ole riittävästi ystäviä tai tukea.

Minä yritin katsoa asioita sellaisin silmin, jotka olivat valppaat havaitsemaan asioita, joita muut eivät ehkä huomaisi. Korvani olivat virittyneet hetkiin, jolloin jäseniä manipuloitaisiin psykologisesti.

Vaikka kokous vaikutti pintapuolisesti hyvin viattomalta, nämä ajattelun muokkaamisen elementit alkoivat tulla esiin.

Kun kokousohjelmassa käsiteltiin aiheita ja jäsenet "vastasivat", en voinut olla ajattelematta, ettei siihen vaadittu mitään ajattelua siltä henkilöltä, joka vastasi. Se oli kuin ymmärtämisharjoitus 12-vuotiaille.

Kysymys: "Käyttikö Nehemia valtaansa itsekkäästi?"

Vastaus: "Ei, ei hän eikä hänen veljensä syöneet käskynhaltijalle kuuluvaa ruokaa."

"Oikein hyvä, se on erittäin hyvä vastaus", kertoi lavalla kokousta johtava vanhin.

Mutta minäkin olisin voinut antaa tuon vastauksen, vaikka en olisi koskaan elämäni aikana nähnyt Raamattua. Katsoin juuri niitä samoja sanoja iPadin näytöllä edessäni.

Mutta mitä sitten?

Vastaamalla mihin tahansa kysymykseen tällä tavalla vahvistat Raamatun sanomaa itsellesi ja kaikille läsnäoleville. Tämä ei ole keskustelua, sinulle vain kerrotaan, että se on oikein. Seurakunnan vanhin kertoo sinulle, kuinka hieno vastaus se on, mikä muistuttaa kaikkia siitä, että on oikein olla samaa mieltä siitä, mitä luet. Se aikaansaa myös vastaajalle hyvän mielen, kun häntä kehutaan. He todennäköisesti haluavat tuntea sen mukavan tunteen uudelleen ja oppivat, että tämä saavutetaan toistamalla mikä tahansa vastaus, joka on kirjoitettu heidän julkaisuihinsa. Tämä pätee sekä aikuisiin että lapsiin.

Tämä tietty kohta saattaa vaikuttaa melko kiistattomalta, mutta tämä on menetelmä jokaisessa kokouksessa, jokaisessa kohdassa ja jokaisessa viestissä. Tämä prosessi, jossa vain toistetaan sanoja eikä arvioida niitä kriittisesti, voi muuttua tavaksi. Hyväksyt vain sen, mitä sinulle sanotaan sanojen merkityksestä ja siitä, miten sinun tulisi elää elämääsi sen mukaan.

Ajattelun muokkauksen termeissä tätä kutsutaan "Mystiseksi manipulaatioksi" ja "Pyhäksi tieteeksi".

Katsoin sitten roolileikkiä, jossa kaksi seurakunnan sisarta näyttelivät tilannetta, jossa he koputtavat ovelle ja keskustelevat talon asukkaan kanssa. [Kyseessä oli ns. "harjoituspuhe" valtakunnansalin lavalla]. Kaksi asiaa kiinnitti huomiotani.
  1. Se tuntui melko epärealistiselta. Talon asukas oli erittäin vastaanottavainen kuulemaan, mitä henkilöllä oli sanottavana Raamatusta ja siitä, miten se selittää pahan maailmamme nykytilan. Hän myös kannusti todistajaa palaamaan keskustelemaan lisää. En voi olla ajattelematta, että tämä jättää jäsenet valmistautumattomiksi siihen, kun asiat eivät menekään niin. Tarkalleen ottaen tuollainen tapahtumasarja vaikuttaa erittäin harvinaiselta.
  2. Roolileikki kesti TÄSMÄLLEEN 3 minuuttia. Sekunnilleen. Aivan kuten muistiinpanot olivat ennustaneet. Tämä korostaa sitä, kuinka paljon aikaa ja vaivaa kahden sisaren on käytettävä kauan ennen roolileikkiä, jotta se kestää täsmälleen oikean ajan. Raamatun opiskelun, kokouksiin valmistautumisen, vastausten valmistamisen, saarnaamisen, kärrytyön jne. lisäksi tämä on yksi vaatimus yksilöiden ajankäytölle.
Ajattelun muokkauksen termeissä tätä kutsutaan "Miljööhallinnaksi".

Minun ymmärrykseni mukaan "hyvän" Jehovan todistajan tulisi vastata tietty määrä kertoja kokouksissa. Sen, mikä katsotaan sopivaksi määräksi, todennäköisesti päättävät seurakunnan vanhimmat, jotka varmasti antavat sinulle tiedoksi, jos et ihan saavuta tavoitetta.

Tämä on toinen ajattelun muokkauksen elementti, ja sitä kutsutaan 'Puhtauden vaatimukseksi'.

En voinut olla huomaamatta erästä perhettä, joka istui muutaman rivin päässä edessäni. Äiti oli erittäin innokas laulujen aikana ja kannusti kahta lastaan laulamaan. Mielestäni lapset eivät vaikuttaneet kovin innokkailta. Nuori tyttö, ehkä noin 12-vuotias, taisteli pysyäkseen hereillä (kello oli noin 21:30 tuohon aikaan), nuori poika, ehkä noin 14-vuotias, vaikutti täysin tylsistyneeltä. He todennäköisesti mieluummin tekisivät jotain muuta. Mutta he eivät voi ilmaista sitä. Vaikka he myöntäisivät, etteivät välttämättä nauti ajastaan valtakunnansalissa, heille todennäköisesti sanottaisiin, että heidän on mentävä kokouksiin. Heidän on asetettava kiintymyksensä Jehovaan etusijalle. (Tämä on pelkkää arvailua ja spekulaatiota, mutta kuulen tarpeeksi entisiltä Jehovan todistajilta uskoakseni, että olen luultavasti oikeassa.)

Tämä vaatimus, että on työnnettävä epäröinti syrjään ja toimittava niin kuin Jehova toivoisi, ei yllätä. Tällainen vaatimus on yksi ajattelun muokkauksen elementti. Tätä kutsutaan 'Opiksi ihmisen yli' [Google selittää: Jäsenten henkilökohtaiset kokemukset ovat alisteisia ideologialle; jäsenten on kiistettävä tai tulkittava uudelleen kaikki vastakkaiset kokemukset, jotta ne sopivat ryhmän ideologiaan.].

Kaikki nämä tilanteet, joissa seurakuntaa psykologisesti manipuloidaan, olivat hyvin hienovaraisia, ja epäilen, että joku, jolla ei ole mitään tietoa tästä, ei välttämättä huomannut sitä ja ymmärtänyt, mitä tapahtui. Mutta halusin nähdä selvän esimerkin kontrollista. Halusin nähdä, oliko jotain niin ilmeistä, että sen voisi nähdä kuka tahansa. No, kuka tahansa, joka ei ole aktiivinen Jehovan todistaja.

Ja sitten se tapahtui...

Lavalla ollut puhuja kertoi vierailusta, jonka kierrosvalvoja oli tehnyt muutamaa päivää aikaisemmin seurakuntaan. Hän muistutti seurakuntaa siitä, miten he auttoivat antamalla vinkkejä siitä, miten pysyä 'hengellisesti vahvana' ja kuinka tärkeää on jatkaa saarnaamistyötä. Hän osoitti myös, kuinka epäitsekkäitä he olivat antaessaan aikaansa ja tukiessaan kierrosvalvojaa.

"Meidän kaikkien pitäisi tuntea kiitollisuutta siitä ajasta, jonka he [kierrosvalvoja ja hänen vaimonsa] viettivät kanssamme, eikö niin?" hän julisti lavalta, ja katsoin ympärilleni valtakunnansalissa, joka oli täynnä nyökkäileviä päitä.

Juuri siinä hetkessä koko seurakunnalle kerrottiin, miten heidän PITÄISI TUNTEA.

Heille ei yksinkertaisesti muistutettu, mitä kierrosvalvojat tekevät, ja annettu heidän tehdä omat päätöksensä siitä, oliko se heille hyödyllistä. Heille kerrottiin, miten heidän TÄYTYY TUNTEA siitä. Ja kaikki tottelivat.

Tämä ei yksinään olisi liian synkkä esimerkki. Mutta jokaisessa kokouksessa, jokaisessa valtakunnansalissa, joka viikko, kymmenet tuhannet Jehovan todistajat SAADAAN TUNTEMAAN niin.

Heille kerrotaan, miten heidän pitäisi tuntea Jehovasta ja siitä, mitä hän on tehnyt. Heille kerrotaan, miten tuntea 'maailmallisia' ihmisiä kohtaan. Heille kerrotaan, miten tuntea ei-kastettuja todistajia kohtaan. Heille kerrotaan, miten heidän täytyy TUNTEA KAIKESTA.

Syntymästä alkaen kykysi ajatella itsenäisesti poistetaan järjestelmällisesti, kunnes hyväksyt yksinkertaisesti kaiken sen, mitä sinulle kerrotaan 'Totuutena'. Ilman kriittistä ajattelua et todennäköisesti tarkista oppia ja tee omia päätelmiäsi siitä, onko se inhimillinen tai oikeudenmukainen, saati sitten totta. Tämä on syy siihen, miksi Jehovan todistajien organisaatiosta on niin vaikea lähteä, ja miksi ne, jotka heräävät ja lähtevät, voivat kokea elämässään suuria vaikeuksia ja kohdata todellisia haasteita toipuakseen kokemuksesta.

Lisätietoja ajattelun muokkauksesta voit löytää Wikipediasta, joka on itse asiassa hyvä paikka aloittaa, ja voit lukea lisää napsauttamalla tästä.

Lisätietoja neuvonnasta ja toipumisesta entisille Jehovan todistajille löydät täältä.


 
Nicolas Spooner

Terapeuttinen kouluttaja

"Olen kokenut ja hyväksytty kouluttaja. Olen erikoistunut työskentelemään entisten Jehovan todistajien kanssa, jotka kamppailevat elämässä organisaation ulkopuolella ja kohtaavat ainutlaatuisia haasteita, jotka johtuvat aiemmasta elämästä Jehovan todistajana."Tietolähde: Reddit

 


Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity