Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n seminaari
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


UUT:n järjestämä seminaari 22.11.2013

UUT:n seminaari, Balderin sali, Aleksanterinkatu 12, Helsinki
Balderin sali, Aleksanterinkatu 12, HelsinkiSeminaari hengellisestä väkivallasta -

KIRJAILIJAT KERTOVAT TYÖSTÄÄN


Seminaarin avaus
Joni Valkila
Joni Valkila, toiminnanjohtaja, Uskontojen uhrien tuki UUT ry


Seminaarin idea syntyi kesällä 2013, kun huomattiin, että viime aikoina on kirjoitettu paljon kirjoja hengellisestä väkivallasta ja myös mediassa on ollut paljon juttuja tästä aiheesta. Niinpä UUT lähetti 14:lle henkilölle sähköpostia, ja aika monet innostuivat tulemaan tänne seminaariin esiintymään ja kertomaan työstään ja kirjoistaan. Tässä seminaarissa esiintyy 8 henkilöä, joista 6 kirjoitti myös kirjoituksen uuteen, juuri ilmestyneeseen mUUTos-lehteen.

Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n tavoitteena on edistää mielenterveyttä ja puolustaa ihmisoikeuksia. Tällaisiin tavoitteisiin pyritään vertaistuki- ja tiedotustoiminnan kautta. Joskus uskonyhteisöjen jäsenet voivat kokea ahdistusta yhteisössään tai irtautuessaan yhteisöstä. Sosiaalisten suhteiden katkeamista voi ilmetä; oma perhe tai suku voi katkaista välit, ja tämä voi olla traumaattinen kokemus. Samalla ihmisen oma identiteetti ja maailmankuva voi mennä uusiksi, kun hän eroaa tiiviistä uskonyhteisöstä.UUT:n tavoitteena on myös se, että ihmisoikeudet toteutuisivat paremmin yhteisöjen sisällä.

UUT on tarjonnut tänä vuonna vertaistukitoimintaa viidellä paikkakunnalla Suomessa, Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Joensuussa. UUT on ollut myös paljon esillä mediassa.

UUT on julkaissut kaksi selvitystyötä, joista toinen käsitteli entisten vanhoillislestadiolaisten määrää Suomessa. Sen mukaan entisiä vanhoillislestadiolaisia on Suomessa kymmeniä tuhansia, ehkä satatuhatta. Ihan tarkkaa lukua on mahdoton saada selville. Näin ollen on hyvin suuri joukko ihmisiä, jotka ovat kokeneet eron tiiviistä uskonyhteisöstä.

Syyskuussa UUT julkaisi selvityksen lasten asemasta Jehovan todistajien keskuudessa. Tämä selvitys osoitettiin lapsiasiavaltuutetulle. UUT toivoo, että lapsiasiavaltuutettu ja muut viranomaiset kiinnittäisivät huomiota Jehovan todistajien keskuudessa esiintyviin ongelmallisiin ilmiöihin.Uskontojen uhrien tukea kiinnostaa mm. seuraavat asiat:
  • Millaiset asiat aiheuttavat ahdistusta uskonyhteisöjen jäsenille?
  • Miksi yhteisöstä irtautuminen on vaikeaa?
  • Mikä voisi auttaa ihmistä irtautumisessa?
  • Lasten asema
  • Naisten asema
UUT on suunnitellut tekevänsä seuraavaksi selvityksen lasten asemasta helluntailaisten keskuudessa. Entisiä helluntailaisia käy myös vertaistukiryhmissä, ja UUT haluaisi koota yhteen heidän kokemuksiaan. Usein ongelmat johtuvat lapsuudesta. ”Pelastukseen johtava tie” voi johtaa mielenterveyttä koetteleviin tilanteisiin.

UUT:n toiminnasta saa lisätietoa internetsivuilta:
http://www.uskontojenuhrientuki.fi/ 

Joni Valkila kirjoittaa myös blogia Kotimaa24.fi -sivustoon:
http://www.kotimaa24.fi/blogistit/blogger/listings/joni-valkila

Seuraava puhuja, Hannu Lauerma.
Takaisin seminaarisivun alkuun tästä.Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle
 
 Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu