Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Johanneksen pojan henkilökohtaiset blogisivut
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle *Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 Kuvat: JP
    Ilta-Sanomat kertoi karttamisen seurauksena tehdystä itsemurhasta
29.03.2024 Johanneksen poika


 

Kuva: JW.ORG

Jehovan todistajien mukaan seurakunnasta erottaminen on "rakkaudellinen järjestely". Vartiotorni-lehti myöntää toisaalta, että se voi aiheuttaa paljon tuskaa. Mikä on totuus tässä asiassa?

Tarkastellaan hiukan, kuinka "rakkaudellinen järjestely" erottaminen ja varsinkin sitä seuraava karttaminen on.
Ilta-Sanomissa julkaistiin 27.03.2024 kello 19:00 juttu, jonka otsikko oli "Rakkaudellinen järjestely". Jutussa kerrottiin kahdesta miehestä, Tom-Kristianista ja hänen veljestään Tuomosta. He molemmat olivat Jehovan todistajia ja julistivat Jumalan sanaa ovelta ovelle. Myöhemmin Tom-Kristian erotettiin ja Tuomo erosi itse. Nyt Tuomoa ei enää ole, mutta Tom-Kristian haluaa kertoa Tuomon tarinan. Tuomo oli itse halunnut tarinansa julkisuuteen. Hän oli halunnut, että Tom-Kristian kertoisi, mitä Jehovan todistajien järjestössä oli Tuomolle todellisuudessa tapahtunut.

Pitkän kertomuksen voi lukea Ilta-Sanomista, mutta tiivistettynä sen voi kuvata esimerkiksi näin:

Vaikka Tuomolla oli Jehovan todistajana ystäviä seurakunnassa, hän kärsi yksinäisyydestä. Hän oli myös masentunut.

Sitten Tuomo löysi tyttöystävän, joka ei kuulunut Jehovan todistajiin. Tuomo rakastui. Seurakunta sai tietää tästä "maailmallisesta" tyttöystävästä, jonka kanssa Tuomo asui. Tuomoa yritettiin saada oikeuskomiteaan, mutta hän ei suostunut menemään sinne. Hän joutui painostuksen kohteeksi ja ahdistui, joten hän erosi itse seurakunnasta. Silloin häntä alettiin karttaa.

Tuomo yritti epätoivoisesti ottaa yhteyttä hänelle erittäin tärkeään ihmiseen, Jehovan todistajaan, joka myös karttoi Tuomoa. Tuomo lähetti tuolle ihmiselle tekstiviestejä ja yritti soittaa hänelle saamatta mitään vastausta. Lopulta hän kävi tuon ihmisen oven takana ja yritti ovipuhelimen välityksellä saada vastauksia kysymyksiinsä. Turhaan. Tuomo yritti itsemurhaa useita kertoja. Lopulta hän onnistui maaliskuussa 2006. Ilta-Sanomat on nähnyt kertomusta tukevat asiakirjat.

Itsemurhan syy oli karttaminen. Se on myös kymmenien Suomessa tehtyjen itsemurhien syy, kuten Aila Ruohon kirjassa "Vartiotornin varjossa" kokonaisen luvun verran kerrotaan.

Tom-Kristian tietää, mitä Jehovan todistajien seurakunnissa tapahtuu. Hän tietää myös sen, mitä oikeuskomiteoissa tapahtuu. Tom-Kristian oli itse seurakunnan vanhin, ja hänellä oli käytössään vanhinten salainen ohjekirja. Ja hän oli tuomitsemassa oikeuskomiteoissa ihmisiä erotettavaksi ja kartettavaksi.


Kuvakaappaus Jehovan todistaja -vanhinten salaisesta ohjekirjasta "Paimentakaa Jumalan laumaa"

Ilta-Sanomissa kerrotaan, että jo lapsena Tom-Kristianille ja hänen veljelleen Tuomolle oli selvää, miten yhteisön jättänyttä kohdeltaisiin. Kun erotettu tai itse eronnut tulisi vastaan, katse käännettäisiin pois.

Ilta-Sanomat antoi Jehovan todistajien järjestölle tilaisuuden kommentoida karttamisasiaa.


Kuvakaappaus Jehovan todistajien konventtivideolta

Jehovan todistajien virallinen tiedottaja Jukka Palonen vastasi Ilta-Sanomille kirjallisesti. Otetaan yksi ratkaiseva asia esiin Palosen vastauksesta:

Palosen mukaan jokainen seurakuntalainen päättää kuitenkin itsenäisesti "omantuntonsa ja olosuhteidensa" perusteella, lopettaako yhteydenpidon.

– Jokaisella ihmisellä yhteiskunnassa on perustavanlaatuinen ja rajoittamaton ihmisoikeus päättää, kenen kanssa hän on tekemisissä. Tällä voi olla suuri vaikutus ihmisten elämään, mutta kyse on ihmisen perusoikeuksien toteuttamisesta, Palonen kirjoittaa.

Palonen siis väitti, että Jehovan todistajilla olisi mahdollisuus itse päättää, karttavatko he erotettuja tai itse eronneita. Tämä on sellainen väite, joka on syytä ottaa lähempään tarkasteluun. Onko karttaminen henkilökohtainen päätös vai Jehovan todistajien järjestön vaatimus?


Palosen väitettä voidaan tarkastella sen perusteella, mitä Jehovan todistajien kirjallisuus karttamisesta sanoo. Onko kirjallisuudessa sama ajatus kuin Palosen väitteillä? Vartiotorni-lehti on Jehovan todistajien pääasiallinen opetuskanava. Lainataan sieltä otteita, jotka kertovat erotettujen ja eronneiden karttamisesta:

Lainaus 1)

Se, että kristitty ’lakkaa seurustelemasta’ läheisen ystävän tai sukulaisen kanssa, joka on erotettu, voi olla todellinen koetus. Sellaisessa tapauksessa on tärkeää, ettei anna myöten säälin tunteille. - Vartiotorni 1. marraskuuta 1994, sivu 21.

Kuulostaako "henkilökohtaiselta" ja "itsenäiseltä" valinnalta, joka on tehty "omantunnon" perusteella? Jopa säälin tunne erotettua kohtaan on tukahdutettava!

Lainaus 2)

Vaikka kristitty isä tai äiti voi perheasioiden vuoksi joutua olemaan jonkin verran tekemisissä erotetun kanssa, hänen tulisi pyrkiä välttämään tarpeetonta yhteydenpitoa. - Vartiotorni 15. tammikuuta 2007, sivu 20.

Kuulostaako "henkilökohtaiselta" ja "itsenäiseltä" valinnalta, joka on tehty "omantunnon" perusteella?

Lainaus 3)

Jehova ei nykyään surmaa heti niitä, jotka rikkovat hänen lakejaan. Rakkaudessaan hän antaa heille mahdollisuuden katua epävanhurskaita tekojaan. Mutta miltä Jehovasta tuntuisi, jos katumattoman väärintekijän vanhemmat panisivat Hänet koetukselle pitämällä tarpeettomasti yhteyttä erotettuun poikaansa tai tyttäreensä? - Vartiotorni 15. heinäkuuta 2011, sivu 32.

Kuulostaako "henkilökohtaiselta" ja "itsenäiseltä" valinnalta, joka on tehty "omantunnon" perusteella? Tässä annetaan lisäksi ymmärtää, että jos vanhemmat ottaisivat yhteyttä erotettuun lapseensa, he panisivat Jumalan koetukselle. Tällainen "Jumala-kortin" vetäminen pakasta on selvä osoitus siitä, että kenenkään ei pidä edes yrittää olla tekemisissä omien erotettujen lastensa kanssa.

Lainaus 4)

Lisäksi kaikkien seurakunnan jäsenten täytyy päättäväisesti karttaa erotettujen seuraa. - Vartiotorni 15. marraskuuta 2011, sivu 5.

Kuulostaako "henkilökohtaiselta" ja "itsenäiseltä" valinnalta, joka on tehty "omantunnon" perusteella? Tämä lause ei anna minkäänlaista "tilaa" seurakuntaan kuuluvan Jehovan todistajan omalle vakaumukselle. Kaikkien täytyy karttaa erotettujen seuraa päättäväisesti.

Lainaus 5)

”Olin aivan poissa tolaltani”, sanoo eräs sisar, jonka tytär erotettiin. ”Mietin, miksi hän hylkäsi Jehovan. Tunsin syyllisyyttä ja soimasin itseäni.” - - - Rakkaan perheenjäsenesi on tarpeen nähdä, että olet lujasti päättänyt asettaa Jehovan kaiken muun – myös perhesiteenne – edelle. - - - Älä etsi tekosyitä, joiden nojalla voisit olla yhteydessä erotettuun perheenjäseneen esimerkiksi sähköpostitse (1. Kor. 5:11). - Vartiotorni 15. tammikuuta 2013, sivu 16.

Kuulostaako "henkilökohtaiselta" ja "itsenäiseltä" valinnalta, joka on tehty "omantunnon" perusteella? Ei pitänyt keksiä edes "tekosyitä", että olisi voinut olla edes vähän tekemisissä erotetun perheenjäsenen kanssa. Jopa ne yhteydenottovälineet lueteltiin, joilla ei saanut ottaa yhteyttä.

Lainaus 6)

Jehova neuvoo, että meidän tulee ”lakata olemasta” katumattomien väärintekijöiden seurassa (1. Kor. 5:11–13). Niin tuskalliselta kuin se tuntuukin, meidän täytyy välttää normaalia kanssakäymistä erotetun perheenjäsenen kanssa, onpa kyse yhteydenpidosta puhelimitse tai tekstiviestien, kirjeiden, sähköpostien ja sosiaalisen median välityksellä. - Vartiotorni lokakuu 2017, sivu 16.

Kuulostaako "henkilökohtaiselta" ja "itsenäiseltä" valinnalta, joka on tehty "omantunnon" perusteella? Tässä sanotaan selvästi, että "normaalia kanssakäymistä erotetun kanssa" täytyy välttää. Valtakunnan Palveluksemme -lehtinen kertoo monia asioita, joita ei voi erotettujen kanssa tehdä. Tähän sisältyvät muun muassa retket, juhlat, pallopelit, ostoksilla tai teatterissa käynnit ja ateriointi erotetun kanssa joko kotona tai ravintolassa.


Oma kokemukseni

Vaihe 1

Kun oma pikkusiskoni erotettiin, kaikki muut Jehovan todistaja -sukulaiset katkaisivat kaikki yhteydet häneen. Mutta minä ja vaimoni emme suostuneet karttamaan erotettua pikkusiskoani. Silloin muut Jehovan todistajiin kuuluvat sukulaiset soittivat kierrosvalvoja Reima Laineelle, joka määräsi paikalliset vanhimmat kuulustelemaan minua omassa kodissani.

Kuulostaako "henkilökohtaiselta" valinnalta, joka on tehty "omantunnon" perusteella? Jos minulla oli omantuntoni mukaan "oikeus" olla tekemisissä erotetun kanssa, miksi kierrosvalvoja Reima Laine määräsi vanhimmat kuulustelemaan minua?

Vaihe 2

Vanhimmat kävivät kolmeen kertaan kuulustelemassa minua, yhteensä noin viiden tunnin ajan, kun en ollut suostunut karttamaan omaa erotettua pikkusiskoani. Viimeisellä kerralla oli mukana kierrosvalvoja Reima Laine.

Kuulostaako "henkilökohtaiselta" valinnalta, joka on tehty "omantunnon" perusteella? Jos minulla oli omantuntoni mukaan "oikeus" olla tekemisissä erotetun kanssa, miksi kierrosvalvoja Reima Laine määräsi vanhimmat kuulustelemaan minua? Ja miksi kierrosvalvoja Reima Laine oli itse kuulustelemassa minua, jos minulla oli omantuntoni mukaan mahdollisuus olla tekemisissä erotetun kanssa?

Vaihe 3)

Lopulta tämä prosessi, joka oli alkanut siitä, että en suostunut karttamaan erotettua siskoani, johti erottamiseeni seurakunnasta. Minut erotettiin joulukuussa 2006. Tammikuun alussa 2007 oikeuskomitean puheenjohtaja soitti minulle viimeisen puhelun, jossa hän kertoi, että minut oli luovutettu Saatanalle. Sen jälkeen kaikki Jehovan todistaja -sukulaiseni ja entiset "ystävät" ovat karttaneet minua.


Eivätkö nämä todisteet osoita selvästi, että Jukka Palosen karttamislausunto ei lainkaan vastaa todellisuutta?


YouTube-video

Jehovan todistajien tiedottajat ovat antaneet vuosikymmenten ajan virheellistä tietoa karttamiskäytännöstä. Otetaan yksi aikaisempi esimerkki. Vuonna 2022 Turun Sanomat julkaisi jutun kahdesta entisestä Jehovan todistajasta, jotka kertoivat karttamisesta. Tähänkin juttuun oli haastateltu Jukka Palosta. Seuraavalla YouTube-videolla on tarkasteltu karttamiseen liittyvää uutisointia ja Jehovan todistajien tiedottajan lausuntoja.

 


Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity