Uutisia Vartiotorni-seurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Johanneksen pojan henkilökohtaiset blogisivut
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto


Kuvat: JP
 
             Mitä Vartiotorni-seuran kirjallisuus kertoo karttamisesta? Mitä Jehovan todistajien tiedottajat kertovat karttamisesta?
29.12.2023 Johanneksen poikaJehovan todistajien tiedottajat ovat antaneet vääristeltyjä lausuntoja Jehovan todistajien karttamisopista. He puhuvat vain "uskonnollisesta" tai "hengellisestä" karttamisesta. He antavat sellaisen kuvan karttamisopista, että vain "uskonnolliset" tai "hengelliset" siteet katkeavat, mutta normaalit perhesuhteet säilyvät, kun joku erotetaan tai eroaa itse seurakunnasta.

Miksi voidaan sanoa, että Jehovan todistajien tiedottajat antavat väärää tietoa?

Jehovan todistajien oma materiaali kertoo aivan muuta kuin se, mitä tiedottajat kertovat medialle.Valtakunnan palveluksemme -lehtinen määritteli vuoden 2002 elokuussa tarkat säännöt karttamiselle. Lehtinen kertoi karttamissäännöistä mm. näin:

Ilmaise kristillistä uskollisuutta kun joku sukulainen erotetaan

Miten kohdella erotettuja. Jumalan sana käskee kristittyjä olemaan seurustelematta seurakunnasta erotetun kanssa - - - Tämä merkitsee sitä, että uskolliset kristityt eivät ylläpidä hengellistä toveruutta kenenkään seurakunnasta erotetun kanssa.

Tähän asti Jehovan todistajien tiedottajien lausunnot pitävät paikkansa.

Mutta jos katsotaan karttamissääntöä yleisellä tasolla, niin tiedottajat eivät kerro koko totuutta. Kyllä suku ja ystävät hylkäävät seurakunnasta eronneet tai erotetut yleensä ihan kokonaan, koska Jehovan todistajien viralliset karttamissäännöt käskevät niin tehdä (ainoat poikkeukset karttamissääntöön: alaikäinen kotona asuva erotettu tai itse eronnut lapsi tai oma aviopuoliso). Ne, jotka eivät karta, rikkovat järjestön omia sääntöjä.

Katsotaan vielä, mitä Valtakunnan Palveluksemme esitti karttamissäännöissä:

Tämä merkitsee sitä, että uskolliset kristityt eivät ylläpidä hengellistä toveruutta kenenkään seurakunnasta erotetun kanssa. Mutta tähän sisältyy muutakin. Jumalan sanassa sanotaan, että meidän ei pidä ’edes syödä sellaisen kanssa’ (1. Kor. 5:11). Me siis vältämme myös muuta toveruutta erotetun kanssa. Tähän sisältyvät muun muassa retket, juhlat, pallopelit, ostoksilla tai teatterissa käynnit ja ateriointi erotetun kanssa joko kotona tai ravintolassa.

Entä erotetun kanssa puhuminen? - - - Vartiotornissa 15.11.1981 sivulla 25 sanottiin tästä: ”Pelkästään jonkun tervehtiminen voi olla ensi askel keskustelun tai ehkä jopa ystävyyden alkuunpääsyyn. Haluaisimmeko me ottaa tätä ensimmäistä askelta erotetun henkilön suhteen?”

Otetaan muutama lainaus Vartiotorni-lehdistä. Käsketäänkö siellä karttamaan vain "uskonnollisesti"? Onko karttaminen vain sitä, että "hengellinen side" katkeaa?

Se, että kristitty ’lakkaa seurustelemasta’ läheisen ystävän tai sukulaisen kanssa, joka on erotettu, voi olla todellinen koetus. Sellaisessa tapauksessa on tärkeää, ettei anna myöten säälin tunteille. - Vartiotorni 1. marraskuuta 1994, sivu 21.

Vaikka kristitty isä tai äiti voi perheasioiden vuoksi joutua olemaan jonkin verran tekemisissä erotetun kanssa, hänen tulisi pyrkiä välttämään tarpeetonta yhteydenpitoa. - Vartiotorni 15. tammikuuta 2007, sivu 20.

Jehova ei nykyään surmaa heti niitä, jotka rikkovat hänen lakejaan. Rakkaudessaan hän antaa heille mahdollisuuden katua epävanhurskaita tekojaan. Mutta miltä Jehovasta tuntuisi, jos katumattoman väärintekijän vanhemmat panisivat Hänet koetukselle pitämällä tarpeettomasti yhteyttä erotettuun poikaansa tai tyttäreensä? - Vartiotorni 15. heinäkuuta 2011, sivu 32

Lisäksi kaikkien seurakunnan jäsenten täytyy päättäväisesti karttaa erotettujen seuraa. - Vartiotorni 15. marraskuuta 2011, sivu 5.

”Olin aivan poissa tolaltani”, sanoo eräs sisar, jonka tytär erotettiin. ”Mietin, miksi hän hylkäsi Jehovan. Tunsin syyllisyyttä ja soimasin itseäni.” - - - Rakkaan perheenjäsenesi on tarpeen nähdä, että olet lujasti päättänyt asettaa Jehovan kaiken muun – myös perhesiteenne – edelle. - - - Älä etsi tekosyitä, joiden nojalla voisit olla yhteydessä erotettuun perheenjäseneen esimerkiksi sähköpostitse (1. Kor. 5:11). - Vartiotorni 15. tammikuuta 2013, sivu 16.

Osoittaudutko sinä pyhäksi siten, ettet pidä yhteyttä sellaisiin sukulaisiin tai muihin, jotka on erotettu seurakunnasta? - Vartiotorni 15. marraskuuta 2014, sivu 14.

Jehova neuvoo, että meidän tulee ”lakata olemasta” katumattomien väärintekijöiden seurassa (1. Kor. 5:11–13). Niin tuskalliselta kuin se tuntuukin, meidän täytyy välttää normaalia kanssakäymistä erotetun perheenjäsenen kanssa, onpa kyse yhteydenpidosta puhelimitse tai tekstiviestien, kirjeiden, sähköpostien ja sosiaalisen median välityksellä. - Vartiotorni lokakuu 2017, sivu 16.

Huomautus: Tässä kohdassa aivan selvästi todettiin, että piti välttää "normaalia" kanssakäymistä erotetun perheenjäsenen kanssa. Ei siis ollut kyse vain "uskonnollisesta" tai "hengellisestä" kanssakäymisestä, joista Jehovan todistajien tiedottajat puhuvat, kun he vääristävät karttamisopin.

Aikaisempi tiedottaja Veikko Leinonen lukee itse JW.ORG:ssa omalla äänellään karttamisohjeita, jotka on otettu kirjasta Pitäkää itsenne Jumalan rakkaudessa. Sivulta 207 alkaen on määritelty karttamiseen liittyviä asioita.

Emme ole tekemisissä erotettujen kanssa hengellisissä emmekä muissakaan yhteyksissä. Vartiotornissa 15.11.1981 todettiin sivulla 25: ”Pelkästään jonkun tervehtiminen voi olla ensi askel keskustelun tai ehkä jopa ystävyyden alkuunpääsyyn. Haluaisimmeko me ottaa tätä ensimmäistä askelta erotetun henkilön suhteen?” - - - Onko todella tarpeen välttää kaikkea yhteydenpitoa? Kyllä on, monestakin syystä. - - - Joissakin tapauksissa erotettu perheenjäsen voi yhä asua samassa taloudessa muun perheen kanssa. Koska erottaminen ei katkaise perhesiteitä, perheen normaali päivittäinen kanssakäyminen voi jatkua. Omalla toiminnallaan erotettu on kuitenkin katkaissut hänen ja uskovien perheenjäsenten välisen hengellisen siteen. Uskolliset perheenjäsenet eivät siksi voi enää nauttia hengellisestä toveruudesta hänen kanssaan. Erotettu ei esimerkiksi kotona ollessaan ottaisi osaa perheen yhteiseen raamatuntutkisteluun. - - - Toisinaan taas erotettu sukulainen ei enää asu kotona perheensä kanssa. Vaikka jonkin välttämättömän perheasian hoito voikin joissakin harvinaisissa tilanteissa vaatia yhteydenpitoa,  tällainen kanssakäyminen tulisi pitää mahdollisimman vähäisenä. Uskolliset kristityt perheenjäsenet eivät etsi tekosyitä voidakseen olla tekemisissä erotetun sukulaisen kanssa, joka ei asu kotona.

Nämä muutamat Vartiotorni-seuran lainaukset todistavat kiistatta sen, että vaikka Jehovan todistajien tiedottajat yrittävät vesittää karttamissäännöt vain "uskonnolliseksi" tai "hengelliseksi" karttamiseksi, se ei pidä paikkaansa.

Otetaan lopuksi pieni kertaus:

Jumalan sana käskee kristittyjä olemaan seurustelematta seurakunnasta erotetun kanssa.

Uskolliset kristityt eivät ylläpidä hengellistä toveruutta kenenkään seurakunnasta erotetun kanssa. Mutta tähän sisältyy muutakin. Jumalan sanassa sanotaan, että meidän ei pidä edes syödä sellaisen kanssa. Me siis vältämme myös muuta toveruutta erotetun kanssa. Tähän sisältyvät muun muassa retket, juhlat, pallopelit, ostoksilla tai teatterissa käynnit ja ateriointi erotetun kanssa joko kotona tai ravintolassa.


Se, että kristitty ’lakkaa seurustelemasta’ läheisen ystävän tai sukulaisen kanssa, joka on erotettu, voi olla todellinen koetus. Sellaisessa tapauksessa on tärkeää, ettei anna myöten säälin tunteille.

Vaikka kristitty isä tai äiti voi perheasioiden vuoksi joutua olemaan jonkin verran tekemisissä erotetun kanssa, hänen tulisi pyrkiä välttämään tarpeetonta yhteydenpitoa.

Miltä Jehovasta tuntuisi, jos katumattoman väärintekijän vanhemmat panisivat Hänet koetukselle pitämällä tarpeettomasti yhteyttä erotettuun poikaansa tai tyttäreensä?

Kaikkien seurakunnan jäsenten täytyy päättäväisesti karttaa erotettujen seuraa.


Älä etsi tekosyitä, joiden nojalla voisit olla yhteydessä erotettuun perheenjäseneen esimerkiksi sähköpostitse.

Et pidä yhteyttä sellaisiin sukulaisiin tai muihin, jotka on erotettu seurakunnasta.

Meidän täytyy välttää normaalia kanssakäymistä erotetun perheenjäsenen kanssa.

Emme ole tekemisissä erotettujen kanssa hengellisissä emmekä muissakaan yhteyksissä.

Onko todella tarpeen välttää kaikkea yhteydenpitoa? Kyllä on.

Uskolliset kristityt perheenjäsenet eivät etsi tekosyitä voidakseen olla tekemisissä erotetun sukulaisen kanssa, joka ei asu kotona.

Jehovan todistajien Suomen haaratoimiston edustaja Aarre Lahti kertoi puhelimessa, mitä karttaminen tarkoittaa. Kuuntele täältä.Suomen Jehovan todistajien tiedottajat antavat toimittajille usein haastatteluja. Mitä toimittajien pitäisi ottaa huomioon? Lue täältä.

      

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity