Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Johanneksen pojan henkilökohtaiset blogisivut
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle *Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia


 Kuvat: JP
    MOT: "Entinen Jehovan todistaja julkaisi ääninauhoja osoittaakseen, mitä uskonyhteisön kokouksissa todella tapahtuu – oikeus hylkäsi syytteet"
01.01.2024 Johanneksen poika
 
MOT on Ylen tutkivan journalismin toimitus, joka julkaisee viikoittain dokumentteja ja verkkosisältöjä.

01.01.2024 julkaistussa jutussa kerrotaan, että "syytetyn kansalaisaktivistin mielestä Jehovan todistajat opettavat läheisten karttamisesta toisin kuin ovat kertoneet".


Kuvakaappaus Ylen sivulta

Aivan jutun alussa on 24 sekunnin mittainen ääninäyte Jehovan todistajien kokouksesta vuodelta 2020. Ääninäytteen Yle oli saanut käräjäoikeudelta ja muuttanut äänet tunnistamattomiksi.

Ääninäytteellä seurakunnan vanhin kysyy näin: "Miten osoitamme, että uskollisuus Jehovaa kohtaan menee kaiken muun edelle?" Seurakunnan julistaja kertoo vastauksessaan, että "ei pidetä yhteyttä erotettuun".

Näin yksi äänite vahvistaa karttamiskäytännön olevan täyttä totta toisin kuin Jehovan todistajien tiedottajat väittävät.


Espoon oikeustalo, kuva: JP

MOT on julkaissut oikeudenkäyntiini liittyvän jutun 01.01.2024. Lainaus MOT:n jutusta:

"Entinen Jehovan todistaja Jari-Pekka Peltoniemi julkaisi vuonna 2020 kolme äänitallennetta Jehovan todistajien kokouksesta.

Tallenteissa seurakunnan jäsenet keskustelevat ja etsivät raamatusta perusteita sille, että uskollisuus Jehovaa (jumalaa) kohtaan on tärkeämpää kuin uskollisuus perheelle."

On huomion arvoista, että Jehovan todistajien tiedottajat yrittävät väittää, että karttamista ei ole. Esimerkiksi Ylen 08.05.2014 julkaisemassa jutussa Jehovan todistajien uskonyhteisö kiisti karttamisrangaistukset.

Oli tärkeää saada aitoa tietoa karttamisopista suoraan Jehovan todistajien kokouksesta. Joulukuussa 2020 oli kokouksessa peräti kolme ohjelmanosaa, joissa käsiteltiin karttamista. Näiden ohjelmien julkaiseminen oli perusteltua yhteiskunnallisesti tärkeänä asiana. Mutta mitä tapahtui, kun kokouksessa käsitellyt karttamisopit julkaistiin? MOT kertoo: "Julkaisu vei oikeuteen, syyte hylättiin".

MOT teki laajan haastattelun kotonani joulua edeltävällä viikolla. Asiat käytiin läpi perusteellisesti. Myös Jehovan todistajien haaratoimisto sai tilaisuuden kommentoida oikeudenkäyntiä ja karttamisoppia. Oikeudenkäyntiä haaratoimisto ei halunnut kommentoida, mutta karttamisesta tiedottaja Julkka Palonen sanoi näin:

"Kukin yksittäinen seurakunnan jäsen päättää omantuntonsa ja olosuhteidensa perusteella, lopettaako hän yhteydenpidon tai rajoittaako hän sitä ohjeen mukaisesti."

Tämähän ei pidä paikkaansa. Jehovan todistaja -vanhinten salaisessa ohjekirjassa Paimentakaa Jumalan laumaa kerrotaan yksi oikeuskomitean muodostamisperuste:

"Tarpeeton kanssakäyminen erotettujen tai eronneiden kanssa."

Joten jos joku päättää "omantuntonsa" mukaan olla karttamatta erotettua tai eronnutta, hän voi joutua oikeuskomitean kuultavaksi ja mahdollisesti erotetuksi ja kartetuksi. Ei kuulosta kovinkaan "henkilökohtaiselta" valinnalta.

Juuri näin kävi omalla kohdallani. Kun pikkusiskoni erotettiin Jehovan todistajien seurakunnasta, muut Jehovan todistaja -sukulaiseni soittivat kierrosvalvoja Reima Leineelle (kierrosvalvoja vastaa kirkon piispaa asemansa perusteella). Reima Laine puolestaan soitti paikallisseurakunnan vanhimmalle ja käski kuulustella minua kodissani. Kaksi vanhinta kävi kolmeen kertaan kuulustelemassa minua kotonani. Kolmannella kerralla Reima Laine oli mukana. Yhteensä noin viisi tuntia sain vastailla moniin kysymyksiin.

Vanhimmat antoivat minulle viimeisessä kuulustelussa lupauksen, mutta se osoittautui tyhjäksi puheeksi. Minut petettiin perusteellisesti. Tämä prosessi johti lopulta erottamiseeni.

Kuulostaako tämä siltä, että minulla oli oikeus "omantuntoni" mukaan tehdä "henkilökohtainen" päätös siitä, kartanko omaa erotettua pikku siskoani vai ei?

Jokainen vähänkään Jehovan todistajien käytäntöjä tunteva tietää, että karttaminen ei ole todellisuudessa kenenkään henkilökohtainen omantunnon kysymys vaan se on järjestön vaatimus. Poikkeuksena on vain oma aviopuoliso tai kotona asuva alaikäinen lapsi, heitä ei tarvitse karttaa, jos heidät erotetaan tai he eroavat itse.

Lue MOT:n tekemä juttu kokonaan Ylen sivuilta.

Lue myös nämä jutut:

Espoon oikeustalo, kuva: JP
 


Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity