Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n seminaari
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Uutissivuille * UutisarkistoonSeminaari 07.02.2020

Linkit


Pia Puolakka


Joni Valkila


Aini Linjakumpu


Elina Pekkarinen


Paneelikeskustelu

Kuvat: Jari-Pekka Peltoniemi
 

 


 
Jäähyväiset hengelliselle väkivallalle

Esiintyjä:

Pia Puolakka on ollut Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2018 lähtien. Sitä ennen hän oli yhdistyksen varapuheenjohtaja. Koulutukseltaan Pia Puolakka on oikeuspsykologi ja psykoterapeutti.


Yhteenvetoa seminaarista ja seminaarin päätöss

Huomautus: Teksti on litteroitu seminaarissa pidetystä puheesta.

"On ollut todella upea päivä. Siitä kaikille teille kiitos! Kaikille niille, jotka tilaisuutta olivat järjestämässä, kaikille teille rohkeille, jotka uskalsitte tulla paneeliin, koska osa myös jänisti, voin kertoa, ja kaikille teille osallistujille teidän hyvistä kommenteista ja osallistumisesta tähän tilaisuuteen.

Joitakin pointteja laitoin ylös. On tärkeää muistaa, että me emme ole uhkaamassa sitä uskonnonvapautta itsessään, vaan niin kuin Aini taisi esityksessään sanoa, niin pikemminkin ne käytänteet, mitä siellä uskonnoissa käytetään, niiden tulisi olla synkassa muiden ihmisoikeuksien ja vastaavien oikeuksien kanssa, eivätkä ne varsinkaan saisi olla ristiriidassa meidän lakien kanssa.

Puhuttiin paljon myös tästä, että jos me haluamme vaikuttaa tähän asiaan, jos me haluamme saada tätä asiaa pohdittua niiden yhteisöjen sisällä toisaalta, eli opettaa yhteisöjä itseään tunnistamaan ja puuttumaan näihin ilmiöihin, mutta toisaalta sitten tehdä ehkä jonkinlaista vielä laajempaa yhteistyötä yhteiskunnallisella tasolla, niin me emme voi lähteä tähän demonisointiin, vaan meidän pitää pystyä luottamaan toisiimme ja luoda sitä dialogia, ja mikäli tällaisia esityksiä esimerkiksi uskontovaltuutetusta ja hänen mahdollisesta toimenkuvastaan tehdään, niin meidän tulee ilman muuta osallistaa siihen myös näiden yhteisöjen vastuuhenkilöitä.

Viimeisenä jäin pohtimaan yleisellä tasolla sitä, että meillä kaikilla ihmisillä on oikeuksia, mutta meillä kaikilla ihmisillä on myös velvollisuuksia. Meillä kaikilla on myös velvollisuus kunnioittaa niitä naapurin vastaavia oikeuksia, kuin mitä meillä itselläkin on. Erityisesti meillä on velvollisuus suojella meitä itseä heikompia ja niitä, jotka eivät pysty niistä omista oikeuksistaan kiinni pitämään.

Muistan jonkun kirjailijan joskus sanoneen, että maailmassa on olemassa vapaudenpatsas, mutta sen lisäksi maailmassa pitäisi olla vastuupatsas. Ajattelin lopettaa näihin sanoihin tämän hienon tilaisuuden. Kiitos kaikille!"
 


Vuonna 2013 UUT järjesti myös seminaarin. Seminaarin esiintyjiä olivat:

Joni Valkila,
toiminnanjohtaja, Uskontojen uhrien tuki UUT ry

Hannu Lauerma,
psykiatri, tutkimusprofessori, vastaava ylilääkäri

Katriina Järvinen,
kirjailija, psykoterapeutti

Terho Miettinen,
KTM

Janne Villa,
kirjailija, toimittaja, terapeutti

Aila Ruoho,
kirjailija, teologi, kouluttaja

Kristiina Kouros,
johtaja, Ihmisoikeuskeskus

Johanna Hurtig,
tutkijatohtori, Helsingin yliopisto

Jukka Timonen,
filosofian tohtori

Seminaariin 2013 voi tutustua täällä.

 

 
Takaisin seminaarisivujen alkuun tästä.

Johanneksen pojan sivujen alkuun tästä.

Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu