Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Johanneksen pojan uutissivutTutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
 


Muita aiheita:

  Vuosikatsaus 2017 - Mitä tapahtui Jehovan todistajien maailmassa?
31.12.2017 Johanneksen poikaKuva: Pixabay

Uutisvuosi 2017 on nyt "paketissa". Mistä tämä vuosi muistetaan, kun ajatellaan uutisointia Jehovan todistajista ja Vartiotorniseurasta? Tarkastellaan asiaa kahtena erillisenä osana, sekä kotimaan uutisina että "muun maailman" uutisina.


Kirjailijat Aila Ruoho (Kuva: Helsingin Sanomat) ja Ben Kalland (kuva: Kotimaa24)

Suomi

Jehovan todistajien valtakunnansaleja on Suomessa myynnissä jatkuvasti. Muutama sali on saatu myytyä ja ainakin kymmenkunta on edelleen myynnissä. Myynti johtuu sekä joidenkin salien ikääntymisestä ja korjaustarpeesta että väen vähentymisestä. Jehovan todistajien lukumäärä Suomessa vähenee jatkuvasti, eikä seurakunnan ulkopuolelta enää juuri tule uusia jäseniä. Lähes kaikki kastettavat ovat Jehovan todistaja -perheiden lapsia.

Tänä vuonna Suomessa julkaistiin kaksi tärkeää kirjaa, jotka koskettavat Jehovan todistajien elämää. Keväällä Atena-kustantamo julkaisi Aila Ruohon kirjan Pyhät, pahat ja pelokkaat. Uusin kirja käsittelee pelkoa ja pelon käyttämistä vallan välineenä epäterveissä hengellisissä yhteisöissä. Kirjassa kerrotaan kymmenestä yhteisöstä. Noin puolet kirjan informanteista oli entisiä Jehovan todistajia.

Toinen merkittävä jehovantodistajuuteen liittyvä kirja julkaistiin loppukesällä. Ben Kallandin kirja Vien sinut kotiin on Jehovan todistaja -aiheinen romaani. Kirjan päähenkilö on Markus. Hän on syntynyt Jehovan todistaja -perheeseen. Markuksella on kolme siskoa, Sofia, Carola ja Ellen. Perhe asuu kerrostalossa Itä-Helsingissä, mutta he viettävät varsinkin kesäisin paljon aikaa Porkkalassa, jossa heillä on kesämökki meren rannalla. Elämä kuljettaa Markuksen Yhdysvaltoihin Jehovan todistajien päätoimistoon, joka sijaitsi vielä vuosi sitten Brooklynissa New Yorkissa. Myös tämän kirjan kustantaja oli Atena.

Ehkä vuoden merkittävimmän kaupallisen median tekemän kotimaan uutisen julkaisi Helsingin Sanomat syksyllä. Siinä jutussa Helsingin Sanomien toimittaja osoitti Veikko Leinosen karttamistulkinnan vääräksi. Toimittaja oli saanut tutustua siihen aineistoon, jota käsiteltiin syyskuun loppupuolella Jehovan todistajien kokouksessa. Kyseessä oli erotetun sukulaisen karttaminen. Kokouksessa oli noin 7 minuutin ohjelma, jossa ensin katsottiin noin 3 minuuttia kestävä video ja sen jälkeen seurakunnan kokouksessa läsnä olleet saivat vastata kolmeen karttamista koskevaan kysymykseen. Helsingin Sanomien jutussa todistetaan kiistatta, että Jehovan todistajien järjestön viralliseen opetukseen kuuluu entisen jäsenen täydellinen hylkääminen vaikka hän olisi sukulainen. Veikko Leinosen väitteet vain hengellisten siteiden katkaisemisesta ja "normaalien" perhesiteiden jatkuminen osoitettiin täysin vääräksi.


Venäjän vaino (kuva: TASS) ja Hollannin pedofiilijutut (kuva: Trouw)

Muu maailma

Koko vuoden 2017 suurin ja surullisin ulkomaan uutinen oli epäilemättä Venäjän Jehovan todistajien järjestön täydellinen kieltäminen. Venäjän valtio näyttää palaavaan historiassa kymmeniä vuosia taaksepäin suhtautumisessaan ihmisoikeuksiin ja vapauksiin. Vanhan Neuvostoliiton haamu nousee syvyydestä. Vaikka Jehovan todistajien järjestö rikkoo perheitä karttamisopetuksellaan ja vaarantaa terveyttä verenluovutus- ja verensiirtokielloillaan ja vaikka Jehovan todistajat eivät suoritakaan asepalvelusta, järjestön täydellinen kielto on liian kova rangaistus. Sitäkin epäoikeudenmukaisemman siitä tekee se, että nyt eniten kiellosta kärsivät tavalliset rivijäsenet. Haitallisten oppien vastuullinen taho, Jehovan todistajien hallintoelin, ei kärsi kiellosta mitenkään. He viettävät luksuselämää kaukana Amerikassa uuden haaratoimiston viihtyisissä tiloissa.

Toinen suuri aihe näyttää jatkuvan ulkomaan uutisissa vuodesta toiseen. Yhä enemmän tietoisuuteen nousee Jehovan todistajien järjestön menettely pedofiilitapausten "hoitamisessa". Kun järjestö vaatii jääräpäisesti "kahden todistajan" säännön noudattamista, se käytännössä estää viranomaisten suorittamat tutkimukset ja suojelee pedofiileja. YLE uutisoi Amerikasta jutun, jossa Jehovan todistajat ovat kieltäytyneet luovuttamasta viranomaisille dokumentteja pedofiilitapauksesta. Niinpä siellä juoksee sakkomaksu 4000 dollaria päivässä, kunnes dokumentit on luovutettu. Rahaa on palanut jo noin 2 miljoonaa dollaria. Tuo rahasumma kerätään lahjalaatikoista, joissa lukee "maailmanlaajuista työtä varten".

Tässä listauksessa on muutamia tärkeimpiä uutisia vuodelta 2017:Tammikuu

Suomi

Jehovan todistajat ratkaisevat erilaisia moraaliin liittyviä kysymyksiä omissa oikeuskomiteoissaan. Vanhinten ohjekirjassa on erittäin yksityiskohtaisia ohjeita muun muassa porneiasta. Kotimaa24-sivusto julkaisi jutun Paimentakaa Jumalan laumaa -kirjan viidennestä luvusta, joka antaa yksityiskohtaisia ohjeita oikeuskomiteoiden toiminnasta ja suhtautumisesta erilaisiin moraalittomiksi arvioituihin tilanteisiin. Kotimaa24 oli tehnyt uutisen tämän sivun perusteella.

Suomessa on myynnissä paljon Jehovan todistajien valtakunnansaleja. Turun Sanomat kertoi, että myynnissä on yhteensä 13 salia. Saleja on myynnissä ainakin Raumalla, Porissa, Jämsänkoskella, ParaisillaPorvoossa, Salossa ja Hangossa.


Rauman valtakunnansali, kuva: Google Maps

Ministereillä on tunnetusti omia kiireitään. Niinpä vastauksen saaminen tärkeisiin kysymyksiin voi kestää pitkään, ja lopulta ministerit eivät itse vastaa vaan antavat tehtävän virkamiehille. Tästä johtuu, että todellisia vastauksia ei lainkaan saada, vaan pelkästään virkamiesten tuottamaa hallinnollista kapulakieltä. Tammikuun lopussa Opetus- ja kuluutturiministeriö sai lopulta lähetettyä oman vastauksensa, samoin Sosiaali- ja terveysministeriö. Jokainen voi arvioida itse, miten korkealle näitä vastauksia voi arvostaa.

Muu maailma

JW Broadcasting -kanavalle ja JW Libraryyn on ilmestynyt vuoden 2016 vuosikokouksen ensimmäinen osa videona. Sitä juontaa hallintoelimen jäsen Samuel Herd. Tämä video ei ole ihan tavanomainen. Herd esiintyy hyvin hauskana miehenä melkein kuin koomikkona, joka kertoo ohessa vitsejä ja esittää puheensa hyvin ilmeikkäästi, muttei mene siinä yli, niinkuin Stephen Lett naamanvääntelyineen. Herd pysyy koko ajan hyvän maun sisäpuolella. Hänen puhettaan on helppo ja suorastaan mukava seurata.

Ensimmäistä kertaa Jehovan todistajat rekisteröitiin Venäjän keisarikunnassa vuonna 1913. Neuvostoliitossa liikkeen jäseniä vainottiin ja karkotettiin Siperiaan ja Keski-Aasiaan, joihin usko levisi pakkosiirtojen myötä. Presidentti Boris Jeltsin rehabilitoi karkotetut liikkeen jäsenet eli palautti heidän maineensa vuonna 1996. YLE kertoi, että nyt Jehovan todistajat saatetaan kieltää Venäjällä.

Venäjän hyökkäys Jehovan todistajien järjestön uskonnonvapautta vastaan kärjistyy. Viranomaiset yrittävät vaikeuttaa Jehovan todistajien toimintaa tekaistuilla syytteillä. Jehovan todistajien mukaan viranomaiset piilottavat kiellettyä materiaalia Jehovan todistajien tiloihin ja sitten "löytävät" ne. Jehovan todistajat ovat kuvanneet viranomaisten arveluttavat toimet videolle. Moskovan kaupunginoikeus hylkäsi 16. tammikuuta 2017 Jehovan todistajien valituksen, joka koski heidän hallintokeskukselleen annettua varoitusta. Jehovan todistajat odottavat nyt kauhulla viranomaisten seuraavaa siirtoa. Miten käy Pietarin lähellä olevalle haaratoimistolle?


Venäjän tilanne kärjistyy, kuva: JW.ORG

Britanniassa tutkitaan seksuaalisen hyväksikäytön tapauksia Jehovan todistajien keskuudessa. Jehovan todistajat ovat estäneet tutkimuksia onnistuneesti kahden vuoden ajan vaatimalla oikeusteitse, että heidän ei tarvitsisi luovuttaa tutkijoille hallussaan olevia kirjallisia materiaaleja hyväksikäyttötapauksia koskien. Nyt Jehovan todistajilta ei enää vaadita kaikkea tätä materiaalia.


Helmikuu

Suomi

Haaratoimisto lähetti seurakunnille kirjeen, jossa on uusi järjestely valtakunnansalien pitämisestä hyvässä kunnossa. Koulutetut henkilöt viipyvät jokaisella salilla muutaman päivän ja tarkastavat salit perusteellisesti. Näin saadaan arvokasta tietoa siitä, millon ja miten salia pitäisi huoltaa ja peruskorjata. Tämä projekti saattaa ennakoida valtakunnansalien jakamista "vuohiin ja lampaisiin", myytäviin ja korjattaviin. Jos tarkastuksessa todetaan, että remontointiin menee liikaa rahaa, sali kannattaa yrittää myydä.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on jättänyt aloitteen opetus- ja kulttuuriministeriölle uskonnonvapauslaissa säädetyn asiantuntijalautakunnan tehtävän ja kokoonpanon muuttamisesta. Lautakunnalla pitäisi lapsiasiavaltuutetun mukaan olla mahdollisuus arvioida uskonnollisen yhdyskunnan toimintaa myös yhdyskunnan rekisteröitymisen jälkeen. Nykyisin tätä mahdollisuutta ei ole. Demokraatin tekemän uutisen mukaan uskonnollinen yhdyskunta voidaan myös lakkautaa, jos yhdyskunta toimii olennaisesti vastoin lakia tai yhdyskuntajärjestyksessä määrättyä tarkoitustaan.


Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, kuva: Demokraatti

Muu maailma

Vuosia Brooklynin päätoimistossa palvellut Howie Tran kertoo JW Podcastingissa joidenkin johtohahmojen alkoholinkäytöstä. Tran toimi mm. ikääntyneen hallintoelimen jäsenen Karl F. Kleinin henkilökohtaisena avustajana. Tran esittää ohjelmassa, että nuorempien beteliläisten lisäksi alkoholin runsas käyttö koskee myös hallintoelimen jäseniä. Tranin mukaan Karl Klein söi aamupuuronsakin Amaretton kanssa. Tran kertoo myös entisestä hallintoelimen jäsenestä, Lyman Swinglestä, että kun tämä joi alkoholia, hänestä tuli erittäin pahasuinen. Piirre äityi niin pahaksi, että lopulta kukaan ei voinut enää asua tämän kanssa samassa huoneessa.

JW.ORG:n uutispalvelu kertoo Kazakstanin toimivan epäinhimillisesti Jehovan todistajia kohtaan. Kahta Jehovan todistaja -miestä uhkaa jopa 5 - 10 vuoden vankeustuomio siksi, että he ovat puhuneet Jehovan todistajien uskonkäsityksistä muille. Vaikka kyseessä on täysin kohtuuton toimenpide Kazakstaninin viranomaisilta, yksi asia tässä surullisessa uutisessa herättää mielenkiinnon. Viranomaisetkin ovat huomanneet sen tosiasian, miten Jehovan todistajilla on tosiaankin uskonnollinen ylemmyyden tunne keskuudessaan. He pitävät itseään parempina ihmisinä kuin ns. "maailman ihmiset" ja usein muuttuvia uskonkäsityksiään ainoina oikeina "totuuksina".


Maaliskuu

Suomi

Teologian maisteri ja tietokirjailija Aila Ruoho julkaisi jo neljännen kirjan hengellisen väkivallan aihepiiristä. Uusin kirja Pyhät, pahat ja pelokkaat käsittelee pelkoa ja pelon käyttämistä vallan välineenä epäterveissä hengellisissä yhteisöissä. Pelottelun hinta voi olla kova, etenkin lapsille ja nuorille. ”Harmagedon oli minulle yhtä todellista kuin jokapäiväinen hengittäminen tai se, että maito säilytetään jääkaapissa. Kasvoinhan yhteisössä, jonka tilaisuuksissa lähes joka kerta puhuttiin Harmagedonista”, kertoo nimimerkki Peloteltu.

   Kuva: Atena

Aila Ruohon uusi kirja huomioitiin monessa mediassa. Iltalehti otsikoi oman juttunsa näin: Uutuuskirja kertoo pahojen henkien pelosta uskonnollisissa yhteisöissä - "smurffilelut olivat demonien vallassa". Aamulehti kirjoitti: Uusi kirja kertoo pelottelusta uskonnollisissa yhteisöissä – Jehovissa voimakkain pelon ilmapiiri. YLE:n jutun otsikko kertoi myös paljon: Harmageddon ja demonit arkisia kuin maito jääkaapissa – epäterveet uskonnolliset yhteisöt hallitsevat pelolla. Helsingin Sanomien kirjoitus oli otsikoitu: ”Oli järkyttävää ajatella, että kaikki tapetaan” - kirja kuvaa pelkoja uskonliikkeissä, yhteisöt empivät järeämpää valvontaa. Kotimaan paperilehdessä ja näköislehdessä oli julkaistu koko aukeaman juttu Aila Ruohosta ja hänen uudesta kirjastaan otsikolla ”Uskon nurjien puolten tuntija”.

Suomen Jehovan todistajien seurakunnissa luettiin kirje, jossa pyydettiin kaikkia Suomen Jehovan todistajia kirjoittamaan kirjeitä Venäjän Jehovan todistajien tukemiseksi. Venäjän korkein oikeus tulee käsittelemään Jehovan todistajien toiminnan kieltämistä koko Venäjällä. Kirjekampananjan toivotaan vaikuttavan korkeimman oikeuden päätökseen.

Jehovan todistajien määrä Suomessa on ollut jo vuosia laskusuunnassa. Vähennyksestä kertovat sekä Jehovan todistajien omat tilastot että Tilastokeskusken laatimat tilastot. Laskentatavasta johtuen näissä luvuissa on pieni ero. Tilastokeskus kertoi Jehovan todistajien määräksi vuonna 2015 18286. Vuonna 2016 määrä oli laskenut jo alle 18000:n. Tarkka luku on 17979.

Muu maailma

YLE teki kaksi juttua Australian pedofiilitutkimuksista. Toisessa jutussa kerrotaan, kuinka Jehovan todistajat eivät muuta jyrkkiä sääntöjään. Toinen juttu kertoo, kuinka pedofiili jää Jehovan todistajien seurakunnassa kahden todistajan säännön takia ilman rangaistusta.


Australian pedifiilitutkinta, kuva: Guardian

Venäjällä on 175 000 Jehovan todistajaa. Ylen tietojen mukaan Venäjän Jehovan todistajien hallintokeskus saatetaan siirtää Suomeen, jos se lakkautetaan Venäjällä.

Uusi Suomi kirjoitti, että Venäjän oikeusministeriö, joka pitää Jehovan todistajia ekstremistisenä äärijärjestönä, vaatii liikkeen toiminnan kieltämistä ja koko liikkeen lakkauttamista Venäjällä. Maan korkein oikeus antaa huhtikuussa ratkaisunsa asiassa. Oikeusministeriö perustelee vaatimustaan Venäjän lakien – esimerkiksi ääriajattelun vastaista taistelua koskevan lainsäädännön – rikkomisella.


Huhtikuu

Suomi

Kotimaa24 kirjoitti pidettävästä Jeesuksen kuoleman muistonvietosta. Jutussa nostettiin esiin hyvin olennainen asia: Juhlan huipentuma on ehtoollisaineiden eli vertauskuvien kiertäminen läsnäolijoiden keskuudessa. Leipää ja viiniä nauttivat kuitenkin vain ne, jotka kokevat kuuluvansa "uuteen liittoon" eli 144 000 valitun joukkoon. Käytännössä monikaan Jehovan todistaja ei näe koskaan kenenkään nauttivan ehtoollisaineita.

Helsingin hovioikeus käsitteli periaatteellisesti merkittävää tapausta, joka saattaa vaikuttaa totaalikieltäytyjien asemaan laajasti. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston mukaan kaikkien Jehovan todistajien vapauttaminen asepalveluksesta syrjii muita totaalikieltäytyjiä ja on siten perustuslain vastaista syrjintää. Asiasta kirjoitti Helsingin Sanomat.

Iltalehti kertoi, että Jehovan todistajien valtakunnansali yritettiin tuhopolttaa. Teosta seuranneissa kuulusteluissa nainen selitti tekonsa olleen näytösluonteisen eleen ja että teolla haettiin vain huomiota naisen omalle asialle. Lisäksi syytetty vetosi asiassa vahvaan humalatilaansa. Oikeus ei tuhopolttoyrityksen ”performanssiluonteelle” välituomiossaan lämmennyt vaan piti tekoa vakavana. Lisäksi syytetylle määrättiin pakollinen mielentilatutkimus ennen lopullisen tuomion julistamista.

Muu maailma

Iltalehdessä on julkaistiin 01.04.2017 laaja kirjoitus Jehovan todistajien tukalasta tilanteesta Venäjällä. Toimittaja Anna Egutkinan tekemässä perusteellisessa jutussa on haastateltu Venäjän Jehovan todistajien hallintokeskuksen (haaratoimiston) tiedottajaa Belenkoa.

Venäjä kieltää Jehovan todistajien toiminnan ja takavarikoi järjestön varat. Venäjän korkein oikeus julisti Jehovan todistajat torstaina äärijärjestöksi. Tämä tarkoittaa sitä, että Jehovan todistajien toiminta maassa kielletään. Näin kertoi YLE uutisessaan. Monet muutkin mediat kertoivat tämän ikävän uutisen heti, mm. MTV, Ilta-Sanomat, Iltalehti ja Helsingin Sanomat.

Kotimaa24 kertoi, että Venäjän korkeimman oikeuden päätös julistaa Jehovan todistajat äärijärjestöksi eli kieltää sen toiminta on seurausta maan kiristyvästä uskonnonvapauslain tulkinnasta, sanoo kirkon ulkoasian osaston johtaja Kimmo Kääriäinen. Hän pitää päätöstä kovana, sillä kyseessä on globaali uskonnollinen liike.
Kääriäinen muistuttaa, että Venäjällä on jo aiemmin kielletty mormonien ja skientologien toiminta. Kotimaa24:n uutisessa todettiin lisäksi näin: Venäjän korkein oikeus on julistanut Jehovan todistajat äärijärjestöksi ja määrännyt sen toiminnan loppumaan. Korkein oikeus määräsi myös, että Venäjän Jehovan todistajien kiinteistöomaisuus on siirrettävä valtiolle.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on neuvotellut Venäjällä presidentti Vladimir Putinin kanssa. Tapaamisen pääaiheita olivat Syyrian sota ja Itä-Ukrainan konflikti. Maat ovat olleet molemmista erimielisiä. Myös Venäjän poliittiset protestit ja homojen oikeudet nousivat esille keskusteluissa. Angela Merkel viittasi puheenvuorossaan myös Venäjän Jehovan todistajien toiminnan kieltämiseen. Asiasta kerrottiin YLE:n TV-uutisissa.


Toukokuu

Suomi

Aseistakieltäytyjä pitää lakia, joka vapauttaa Jehovan todistajat asevelvollisuudesta syrjivänä, koska muilla ryhmillä ei ole mahdollisuutta vedota vakaumukseensa. Totaalikieltäytyjää puolustaa oikeudessa yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston erityisasiantuntija Robin Harms. Asiasta uutisoi YLE.

Toijalalaisen Kauko Koskisen kokoama Jumalan nimi -näyttely kertoo julisteiden ja videon avulla Jumalan nimen ilmentymistä Suomessa kirkkotekstiileissä kirkollisissa rakennuksissa sekä aiemmin käytössä olleissa rahoissa. Näyttelyssä käsitellään myös nimen esiintymistä elokuvissa ja kirjallisuudessa. Näyttelyyn oli ujutettu myös Jehovan todistajien propagandaa, mm. lehtisiä, joiden QR-koodi johti Jehovan todistajien internet-sivuille. Myös näyttelyssä esitetty video oli Jehovan todistajien tuottama. Porin kirjastotoimenjohtaja Asko Hursti on määrännyt poistamaan Porin pääkirjastossa olevasta Jumalan nimi -näyttelystä Jehovan todistajien propagandaa.

Muu maailma

Kansan Uutisilla on selvä näkemys siitä, miksi Jehovan todistajat kiellettiin Venäjällä. Jutussa asiaa ruoditaan mm. näin: Venäjän ortodoksikirkko vastustaa Jehovan todistajia, ja oikeuden päätöstä on pidetty merkkinä ortodoksikirkon vaikutusvallan kasvusta. Ortodoksikirkko kiistää vaikuttaneensa oikeudenkäyntiin, mutta kiellon puolesta on voimakkaasti puhunut Pyhän Tihonin ortodoksisen yliopiston professori Aleksandr Dvorkin, jolla on läheiset kytkökset kirkkoon.


Venäjän tilanne, kuva: Kansan Uutiset

Venäjä kielsi Jehovan todistajien järjestön huhtikuussa 2017. Näyttää siltä, että viranomaiset ovat tosissaan tämän kiellon suhteen. YLE kertoi uutisessaan, että tanskalainen Jehovan todistaja on pidätetty Venäjällä viime viikolla. Tanskalainen Jehovan todistaja pidätettiin ratsiassa.


Kesäkuu

Suomi

Demokraatti tiedusteli lapsiasiavaltuutetun aloitteeseen kantaa opetus- ja kulltturiministeriltä Sanni Grahn-Laasoselta (kok.) ensi kerran jo maaliskuussa sähköpostitse. Grahn-Laasonen vastasi Demokraatin kysymyksiin 05.06.2017. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan helmikuussa jättämän aloitteen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriölle uskonnonvapauslaissa säädetyn asiantuntijalautakunnan tehtävää ja kokoonpanoa pitäisi muuttaa.

MTV:n kymmenen uutiset kertoi Helsingin venäjänkielisestä konventista. MTV:n uutisissa näytettiin videokuvaa jäähallissa pidetystä konventista. Uutisessa haastateltiin myös Venäjän Jehovan todistajien edustajaa Yaroslav Sivulskia.


Venäjänkielien konventti, kuva: MTV

Muu maailma

Venäjän Jehovan todistajat tekivät 19. toukokuuta 2017 valituksen korkeimman oikeuden ratkaisusta, joka itse asiassa kielsi heidän uskonnonharjoituksensa. Ratkaisu, jonka tuomari Juri Ivanenko esitti 20. huhtikuuta, lopetti Jehovan todistajien laillisten yhdistysten kaiken toiminnan kautta maan. Korkeimman oikeuden kolmesta tuomarista koostuva paneeli käsittelee valituksen ja esittää ratkaisun 90 päivän kuluessa siitä, kun se on saanut kaikki tarpeelliset dokumentit tuomari Juri Ivanenkolta.

Venäjän keskisessä federaatiopiirissä toimiva uutiskanava glavny.tv julkaisi äskettäin videon, jossa Venäjän aseistautuneet poliisit ja turvallisuuspalvelu FSB:n agentit tekevät ratsian Jehovan todistajien rauhalliseen uskonnolliseen kokoukseen Orjolissa Venäjällä 25. toukokuuta 2017.Heinäkuu

Suomi

ET-lehden numero 13/2017 ilmestyi 05.07.2017. Lehdessä oli neljän sivun juttu, joka oli otsikoitu Irti uskonyhteisöstä. Jutussa oli esitelty kolme uskonyhteisöstä irtautunutta ihmistä. Yksi heistä oli Nina Nores-Syvänen, joka oli eronnut helluntailaisuudesta. Toinen yhteisöstään lähtenyt oli entinen vanhoillislestadiolainen Kari Ylinen. Kolmas lahkon jättänyt oli Sanna Halinen. Hän oli eronnut Jehovan todistajista.

Jehovan todistajien aluekonventeissa 2017 näytettiin video, joka vääristelee rajusti Vartiotorniseuran ennusteluja. Videolla pyritään antamaan sellainen vaikutelma, että ennen vuotta 1975 esitetyt profetiat olivat vain joidenkin yksittäisten Jehovan todistajien päähänpistoja. Vartiotorniseuran johtoporras ja hallintoelin on päättänyt vetäytyä kokonaan vastuusta ennustelun suhteen.

Muu maailma

Herätkää! -lehden numero 5/2017 tarjoaa pienimuotoitoista kauhuun valmistautumista kirjoituksessa Kun katastrofi iskee – miten selviytyä hengissä?

Tutkiva journalisti Trey Bundy ja Reveal media järjesti 26.4.2017 yhteistyössä asianajotoimisto Bolt Burdon Kempin kanssa virstanpylvääksi osoittautuneen konferenssin Lontoossa aiheella: Hyväksikäytön tuominen valoon: kokoontuminen jehovantodistajalasten turvallisuuskriisin vuoksi. Asiasta kertoi BBC.

JW.ORG:n oma uutissivusto kertoi, että Viipurin kaupunginoikeus jatkaa 28. heinäkuuta sen käsittelyä, julistetaanko Jehovan todistajien julkaisema venäjänkielinen Pyhän Raamatun Uuden maailman käännös ekstremistiseksi. Tapauksen käsittelyä on lykätty huhtikuusta 2016 lähtien, jolloin syyttäjä vaati ”asiantuntijaselvityksen” järjestämistä, jotta tämä Raamatun käännös voitaisiin julistaa ekstremistiseksi, ja tuomari myöntyi tähän vaatimukseen.


Elokuu

Suomi

03.08.2017 julkaistiin Ben Kallandin esikoisromaani Vien sinut kotiin. Kuka on esikoiskirjailija Ben Kalland? Miksi hän kirjoitti Jehovan todistaja -aiheisen romaanin? Perustuuko romaani tosiasioihin vai onko se vain fiktiivinen tarina? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen lukemalla Benin haastattelun, joka tehtiin Espoossa 29.07.2017. Luin Ben Kallandin romaanin Vien sinut kotiin kahdessa päivässä. Olin ennen lukemista ajatellut, että kirjoitan kirja-arvion viileän asiallisena, mutta siitä ei tullut mitään. En voinut pitää tunteitani kurissa. Mitä pitemmälle luin, sitä enemmän selässäni kulki kylmiä väreitä. Kirjan loppupuolella kyyneleet tulvivat silmiini. Kotiliesi kirjoitti jutun kirjasta. Koska kirjassa puhutaan paljon musiikista, Ben Kalland laati listauksen, jonka perusteella musiikkiin voi tutustua. Kirja suorastaan houkuttelee kuuntelemaan musiikkia. Ben Kallandia haastateltiin Helsingissä taiteiden yön tapahtumassa Akateemisessa kirjakaupassa. Kotimaa24:lle Ben kertoi, että hän sai rokotuksen uskontoa vastaan.


Ben Kalland, kuva: JP

Ilsta-Sanomat kertoi suru-uutisen: Jehovan todistaja -sisar kuoli puukotuksen uhrina Turussa. Ilta-Sanomat oli Haastatellut Jehovan todistajien tiedottajaa Veikko Leinosta. Hän vahvisti lehdelle, että toinen Turun puukotuksen uhreista oli Jehovan todistaja -nainen. Hän oli torilla tarjoamassa Jehovan todistajien kirjallisuutta, kun puukottaja iski. Leinosen mukaan kyseessä ei ollut hyökkäys Jehovan todistajia vastaan. Sisar oli vain valikoitunut uhriksi sattumanvaraisesti.

Jehovan todistajien haaratoimisto lähetti Turun väkivaltaista hyökkäystä koskevan kirjeen kaikkiin Suomen seurakuntiin. Kirje oli tosi kylmä. Siinä kannettiin lähinnä huolta julkisen todistustyön jatkumisesta.

Muu maailma

Vartiotorniseuran meneillään olevassa maailmanlaajuisessa lasten hyväksikäyttöskandaalissa on puhjennut uusi myrsky, vaikkakin se on ollut jo jonkin aikaa horisontissa. Ison Britannian Charity Commission on tutkinut Jehovan todistajien New Mostonin seurakuntaa viime vuosina huolestuneena sen tavasta käsitellä lasten hyväksikäyttötapauksia.

Viipurin kaupunginoikeus päätti kieltää 17. elokuuta Pyhän Raamatun Uuden maailman käännöksen. Venäjällä Raamatun kieltäminen on lainvastaista. Oikeuden määräämässä ”asiantuntijaselvityksessä” kuitenkin väitettiin, että Uuden maailman käännös ei ole Raamattu. Päätös tehtiin siitä huolimatta, että eri asiantuntijat ja veljemme esittivät vahvoja todisteita sen puolesta, että Uuden maailman käännös on kiistatta Raamattu.

Jehovan todistajien vanhimpana Rogier Haverkamp halusi auttaa seurakuntansa hyväksikäytettyjä tyttöjä. Hän kertoo, kuinka häntä estettiin. Haverkampin tarina on kuin vertauskuva sille, miten hyväksikäyttöä Jehovan todistajien keskuudessa käsitellään. Tämä tapahtui Hollannissa.

Trouwn tutkimuksen mukaan se, miten Jehovan todistajat käsittelevät hyväksikäyttötapauksia, on traumaattista uhreille. Markia (37) hyväksikäytettiin lapsena ja joutui taistelemaan saadakseen oikeutta.


Syyskuu

Suomi

Äänekosken kaupunkisanomat kertoi Suolahden valtakunnansalin myyntiaikeista. Suolahden Jehovan todistajat joutuvat näin ollen matkustamaan kaksi kertaa viikossa kokouksiin Äänekoskelle. Matkaa yhteen suuntaan on 10 kilometriä, joten viikossa lisämatkaa kertyy 40 kilometriä ja kuukaudessa 160 kilometriä tai enemmän. Huoltoasemien omistajat kiittävät, bensaa myydään taas enemmän.

Helsingin Sanomat kirjoitti Jehovan todistajasta, joka jäi kiinni homoudesta ja erotettiin. Helsingin Sanomat oli valinnut otsikon pitkän kaavan mukaan ja rajusti: ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa. Juttu alkaa näin: Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi. Hän salasi homoseksuaalisuutensa seurakunnalta samalla kun eteni sen vanhimmistoon. Lopulta eroottiset runot paljastivat hänet.

Kotimaa24 julkaisi laajan jutun Jehovan todistajien kärryjen siirtymisestä pois asematunnelista. Olli Seppälä oli haastatellut juttua varten Spondan kauppakeskuspäällikkö Tiina Fågelia.


Lokakuu

Suomi

Seurakuntia lakkautetaan ja yhdistetään ja valtakunnansaleja myydään. Suomessa on käytössä sanonta "Kun väki vähenee, niin pidot paranee". On vaikea tietää, paraneeko "pidot" Jehovan todistajien yhteisössä, kun väki vähenee jatkuvasti vuodesta toiseen. Vanhat ikäluokat ovat vielä voimissaan, mutta aika tekee tehtävänsä. Nuoria ei liity Jehovan todistajiin riittävästi, jotta väestöpohja riittäisi turvaamaan kaikkien seurakuntien olemassaolon. Näin käy varsinkin maaseudulla.

Helsingin Sanomat osoitti Jehovan todistajien virallisen tiedottajan Veikko Leinosen karttamistulkinnan vääräksi. Helsingin Sanomien toimittaja oli saanut tutustua siihen aineistoon, jota käsiteltiin syyskuun loppupuolella Jehovan todistajien kokouksessa. Kyseessä oli erotetun sukulaisen karttaminen. Kokouksessa oli noin 7 minuutin ohjelma, jossa ensin katsottiin noin 3 minuuttia kestävä video ja sen jälkeen seurakunnan kokouksessa läsnä olleet saivat vastata kolmeen karttamista koskevaan kysymykseen. Helsingin Sanomien jutussa todistetaan kiistatta, että Jehovan todistajien järjestön viralliseen opetukseen kuuluu entisen jäsenen täydellinen hylkääminen vaikka hän olisi sukulainen. Veikko Leinosen väitteet vain hengellisten siteiden katkaisemisesta ja "normaalien" perhesiteiden jatkuminen osoitettiin täysin vääräksi. Mikään tosiasia ei puolla Leinosen näkemystä. Helsingin Sanomat oli lainannut myös erottamiseen kannustavaa tekstiä Jehovan todistajien virallisilta sivuilta. Juuri tuota samaa tekstiä Leinonen itsekin lukee ääneen Jehovan todistajien verkkosivuilla. Myös Ilta-Sanomat ja Iltalehti käsittelivät aihetta omissa jutuissaan.


Jehovan todistajien haaratoimisto, kuva: Helsingin Sanomat

Jehovan todistajilla ei ollut Helsingin kirjamessuilla omaa osastoaan tänä syksynä. Ei ollut myöskään viime vuonna. Vuonna 2015 Jehovan todistajilla oli oma osasto, ja tiedottaja Veikko Leinonen hehkutti, että JW.ORG:n kirjamessut oli melkoinen menestys. Osasto oli hieno ja puoleensavetävä, ja sitten siellä oli esittelijöitä, jotka olivat hienosti puettuja ja edustavia. Sitten Leinonen raportoi, minkä verran kirjallisuutta levitettiin messuilla. Leinonen piti tätä messuilla oloa "hienona kenttänä". Jos Leinosen sanat olisivat olleet totta, niin kyllä Jehovan todistajilla olisi ollut oma messuosasto myös vuonna 2016 ja tänä vuonnakin. Mutta ehkä Jehovan todistajien messukokemus ei sittenkään ollut niin hieno. No, Jehovan todistajien oman osaston puuttuminen ei ollut mikään ongelma . Jehovantodistajuuteen ja hengelliseen väkivaltaan liittyviä kirjoja ja kirjailijoiden haastatteluja kyllä löytyi messuilta useitakin.

Muu maailma

Yhdysvalloissa haaratoimisto lähetti seurakuntien vanhimmille kirjeen, joka ulkopuolisen silmissä vaikuttaa vähintäänkin oudolta. Moni olisi sitä mieltä, että tämä on ahneuden huipentuma, kun haaratoimisto vie seurakunnista paikallisia tarpeita varten lahjoitetut rahat. Millä tavalla? Vaatimalla vuosikokouksen ajaksi kaikkiin lahjalaatikoihin tekstin "maailmanlaajuiseen työhön". "Paikallisia tarpeita varten" -tekstit piti peittää.

Jehovan todistajien määrä kasvaa tasaisesti, mutta ei Pohjoismaissa. Erno Vanhala on tehnyt perusteellisen selvityksen Jehovan todistajien määristä. Hän on julkaissut selvityksensä omassa blogissaan. Lukumäärät perustuvat Vartiotorniseuran ilmoittamiin vuositilastoihin, joita on julkaistu Vuosikirjoissa ja Vartiotornilehdissä. Lähes jokaisessa maassa on nähtävissä selvä notkahdus vuoden 1975 jälkeen. Kun Harmagedon ei silloin tullut, osa Jehovan todistajista pettyi annettuihin selviin lupauksiin ja "äänesti jaloillaan".


Marraskuu

Suomi

YLE Radio 1 esitti tiistaina 07.11.2017 ohjelman, jonka otsikko oli "Ero Jehovan todistajista ei ole helppo". Toimittaja Sari Valto keskusteli Ben Kallandin ja Seija Ronimuksen kanssa. Syksyn esikoiskirjailija Ben Kalland toi ensimmäistä kertaa Jehovan todistajat suomalaiseen kaunokirjallisuuteen. Ben Kalland kirjoitti Jehovan todistajien maailmaan sijoittuvan romaanin Vien sinut kotiin, joka julkaistiin kesällä 2017. Seija Ronimus on tehnyt Turun yliopistoon tutkimuksen Jehovan todistajista eronneista ihmisistä ja heidän kokemuksistaan (Vartiossa maailmaa vastaan, 2011).

Puolustusministeri Niinistö käy omaa sotaansa siviilipalvelusta vastaan. Helsingin Sanomien kirjoituksen mukaan puolustusministeri Jussi Niinistö haluaa romuttaa Suomessa toimivan siviilipalvelusjärjestelmän. Hän haluaa sitoa sen osaksi maanpuolustusta. Tästä näkee, että hän ei näytä ymmärtävän sitä, että vakaumukselliset pasifistit eivät suostu toimimaan minkäänlaisen sotakoneiston osana. Nykyinen siviilipalvelusjärjestelmä on Suomessa irti maanpuolustuksesta. Sen voivat hyväksyä jopa Jehovan todistajat. Tosin useimmat Jehovan todistajat eivät Suomessa suorita siviilipalvelusta, koska laki sallii täyden vapautuksen. Ja luonnollisesti tiedottaja Veikko Leinonen vääristelee tämänkin asian tapansa mukaan.

Uusi Pro gradu -tutkielma: Jehovan todistajista eronneiden tarinoita eroprosessista ja avunsaannista. Mirka Johansson teki syksyllä 2017 gradun Jyväskylän yliopistolle (Kokkolan Yliopistokeskus Chydenius). Tutkielma kohdistui entisten Jehovan todistajien tarinoihin eroprosessista. Haastateltavia oli yhteensä kuusi, viisi naista ja yksi mies.

Jehovan todistajien oma virallinen uutissivusto kertoi, että Jehovan todistajien työ Turun kauppatorilla jatkuu, vaikka elokuussa tapahtui terrori-isku, jossa kuoli yksi Jehovan todistaja.

Muu maailma

Näyttää siltä, että Jehovan todistajien järjestö vei paikallisseurakunnalta 750000 dollaria rahaa. Tuo raha oli tarkoitettu valtakunnansalin rakentamiseen. Joku voisi kutsua tuota ryöstöksi, toisten mielestä se oli petos. Joka tapauksessa tuntuu todella törkeältä, että Jehovan todistajien järjestö vie röyhkeästi salin rakentamista varten kerätyt rahat, eikä salia rakennetakaan.

YLE: Jehovan todistajien on maksettava 4000 dollaria päivässä, kunnes antavat tietoja pedofiilista – summa on jo yli kaksi miljoonaa. YLE tiivistää hyvin Jehovan todistajien suhtautumisen ns. "maalliseen lakiin" ja sen noudattamiseen: Jehovan todistajat ovat muusta maailmasta eristäytyvä uskonnollinen yhteisö, joka ei hyväksy "maallisia" viranomaisia. Yhteisö kehottaa jäseniään noudattamaan maallista lakia. Lain ulkopuolelle hairahtumiset käsitellään silti mieluiten seurakunnan sisäisesti. Jehovan todistajien periaatteisiin kuuluu lisäksi, että seurakunnalle haitallisia tietoja ei saa kertoa ulkopuolisille. Asiasta kertoivat myös MTV ja Iltalehti.


Joulukuu

Suomi

Suomesta tuli itsenäinen valtio 6. joulukuuta 1917. Valtio syntyi suomalaisten omasta tahdosta ja pitkäjänteisen työn seurauksena. Vaikeista ajoista huolimatta suomalaiset ovat kohta sata vuotta rakentaneet omaa maataan ja päättäneet asioista yhdessä. Nyt suomalaiset vievät maansa uudelle vuosisadalle sisulla ja sydämellä. Juhlavuosi huipentuu 6. joulukuuta itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon. Linnan juhliin kutsutaan valtion, kuntien, talouselämän ja järjestökentän edustajia sekä erinäisiä vuoden aikana ansioituneita henkilöitä, kuten taiteilijoita ja urheilijoita. Juhla järjestetään Presidentinlinnassa Helsingissä. Miten Jehovan todistajat juhlivat Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä? Kahdella sanalla sanottuna: Eivät mitenkään.


Presidentinlinna, kuva: Wikipedia

Muu maailma

Seura-lehdessä oli koko aukeaman juttu Venäjän Jehovan todistajista. Seura-lehden otsikko on paljon puhuva: Venäläinen uskonkiristys. Jutussa kerrotaan, että Jehovan todistajia pakenee nyt Venäjältä, koska heitä siellä vainotaan. Suora lainaus lehdestä: Vaino saa Jehovan todistajia pakenemaan Venäjältä. Heitä on tälläkin hetkellä Lappeenrannan Konnunsuon vastaanottokeskuksessa hakemassa turvapaikkaa. Leinonen arvioi, että Suomeen turvapaikanhakijoita on tullut kymmeniä, ja heitä on myös esimerkiksi Saksassa.

Venäläinen tuomioistuin raivaa tietä Jehovan todistajien kiinteistön takavarikoinnille. Sestroretskin aluetuomioistuin teki 7. joulukuuta 2017 päätöksen syyttäjän hyväksi ja mitätöi pitkään voimassa olleen sopimuksen kiinteistöstä, joka oli ollut Venäjän Jehovan todistajien hallintokeskuksen käytössä. Jos päätös valituksen jälkeen pysyy voimassa, se antaa Venäjän viranomaisille muodollisen luvan tämän Solnetsnojessa lähellä Pietaria sijaitsevan kiinteistön takavarikointiin.

Venäjän viranomaiset murtautuivat 14. joulukuuta 2017 Pietarissa sijaitsevaan Jehovan todistajien Kolomjažskin konventtisaliin, eristivät rakennuksen ja ottivat kiinteistön haltuunsa. Yksikään paikalla ollut Jehovan todistaja ei loukkaantunut rakennuksen valtauksessa, eikä sali näytä vahingoittuneen.


Pietarin konventtisali, kuva: JW.ORG

 

  
Lue muiden vuosien vuosikatsauksia:
Kaikki vuoden 2017 uutiset löytyvät uutisarkistosta.
Uutisarkiston etusivulle täältä.
 


 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity